WIZO DANMARKS NYHEDSBREV nr. 3, 2022. 20. årgang
Velkommen til WIZO Danmarks nyhedsbrev nr. 3. 2022: Om 125-året for den første zionistkongres, årets WIZO Walk m.v. 
Velkommen til WIZO Danmarks nyhedsbrev nr. 3. 2022: Om 125-året for den første zionistkongres, årets WIZO Walk m.v. 
Formanden har ordet:
Med det gamle år 5782 i ryggen og det nye år 5783 foran os benytter jeg hermed lejligheden til at takke for den opbakning fra jer medlemmer og faddere gennem kontingent-betalinger og donationer, I forsynede os med og dermed gjorde os i stand til at støtte flere projekter i Israel, bl.a. ‘Sefriat Pyjama’, der dækker over indkøb af 12 nye bøger til hvert barn i ”vores” børneinstitution i Karmiel. Bøgerne får børnene med hjem én gang om måneden. Et andet projekt var at hjælpe unge ukrainske flygtninge til ophold på en WIZO-kostskole. Af projekter, vi støttede herhjemme hos os selv, kan nævnes tilskud til Carolineskolens Israel-rejse, menighedens sommerlejr og Dansk Zionistforbunds rejse til Israel med danske ungdomspolitikere. Dernæst vil jeg udtrykke håb for, at vi også i det nye år, vi lige er gået ind i, må opleve lige så stor opbakning, så vi kan fortsætte med at støtte projekter både i Israel og her i Danmark.
Her i Nyhedsbrevet omtales bl.a. en vellykket WIZO Walk, foruden at der refereres fra World Zionist Organisation´s nyligt afholdte 125 års fejring af zionismens grundlæggelse, hvor undertegnede deltog som del af World WIZO´s delegation. Fejringen foregik i Basel, netop den by, hvori Theodor Herzl for 125 år siden i 1897 præsenterede sin drøm om et nationalt jødisk hjemland, hvilket mange år efter gik i opfyldelse mod alle odds.
Idet vi i bestyrelsen ikke i skrivende stund kan annoncere fremtidige arrangementer, vil jeg her oplyse, at vi vil sende særskilt meddelelse ud, når de, der er på bedding, er kommet på plads. Så her vil jeg henlede jeres opmærksomhed på de forskellige arrangementer, der foregår i den nærmeste tid i København for at fejre 400 året for de første jøders ankomst til Danmark.
I ønskes en god faste på Jom Kippur og må I blive indskrevet i Livets bog.Dorrit Raiter
WIZO Danmarks bidrag til kulturfestivalen

WIZO Danmark bidrog med to arrangementer til kulturfestivalen i juni: Hanne Foighel fortalte levende og engagerende om sin families 400 års dansk jødisk historie. Foredraget, der var et samarbejde mellem WIZO Danmark og Keren Hayesod Danmark, trak fulde huse i Det Jødiske Hus’ store sal.
På festivalens sidste dag interviewede Tine Bach Garbi Schmidt, der har skrevet bogen ’Den første ghetto’, hvor publikum blev indviet  i jødisk indvandringshistorie i Danmark, om fremmedfrygt, forbrydelser og fattigdom.  Arrangementet, der var et samarbejde mellem WIZO Danmark og Coordination Committee, tiltrak så mange mennesker, at Biblioteket var fyldt til bristepunktet. Tak til publikum og de to foredragsholdere, der gjorde os klogere på dansk-jødisk historie.

WIZO WALK – en dag i Bøllemosen
Søndag formiddag d. 28. august mødte en herlig sammensat gruppe op på Skodsborg station, hvor årets Wizo walk havde sin start.
Der blev uddelt muntre hilsner, vandflasker og frugt, og så var vi ellers klar til at trave bøllemosens smukke omgivelser tynde! Med 21 tilmeldte, og dog lidt færre fremmødte grundet faretruende vejrmeldinger og sygdom, havde man rig mulighed for, mens man gik, at føre samtaler om stort og småt med de, man nu ønskede. Det kom ganske naturligt, at man roterede rundt og fik snakket med alle. Undervejs på den 5 km lange rute fik vi gjort os et stop for at nyde udsigten ved skovens spejlblanke sø.
Med fuglekvidren og masser af grønt for øjet var stemningen let, hyggelig og uformel. Vi sluttede af med forfriskninger på den nærliggende cafe, og glædede os allerede til at gentage eventet næste år.
Historisk krølle: Bøllemosen i Jægersborg Hegn har navn efter planten Mose-Bølle. Omkring 1885 var mosen tilholdssted for en flok uvorne drenge, som kaldte sig “Bøllesjakket”. Det er herfra betegnelsen ’bøller’ stammer. 
125-året for den første zionistkongres i Basel

I 1896 offentliggjorde Theodor  Herzl (1860-1904) sine tanker om et hjemland for det jødiske folk i bogen Den jødiske stat. I 1897 indkaldte han til den første zionistiske kongres i Basel. 204 repræsentanter fra 54 lande ankom for at deltage i det historiske møde, hvor Herzl indledte med ordene: ”Vi er her for at lægge grundstenen til dette hus, der skal beskytte den jødiske nation”. Samme år som kongressen i Basel, skriver Herzl i sin dagbog: ”Hvad jeg har udrettet i Basel er grundlæggelsen af den nye jødiske stat. Hvis jeg sagde dette højt, ville verden le ad mig. Men om fem år—senest om 50—vil verden indse, at jeg havde ret.” Tankerne blev til virkelighed  50 år senere, da FN stemte for oprettelsen af et hjemland for jøder i Palæstina, der året efter blev en realitet med staten Israels oprettelse.
Markeringen af 125-årsdagen i Basel fandt sted fra den 28. –30. august, hvor omkring 1.200 zionister fra hele verden var samlet.
Formand for WIZO Danmark, Dorrit Raiter, deltog  i fejringen af 125-året for den første zionistkongres i Basel, hvor man blandt andet er i gang med at redefinere zionismen. Man diskuterede hvad zionisme er i dag, hvor Staten Israel er oprettet i forhold til frihed og rettigheder – også for palæstinenserne.

Dansk Jødisk Museum genåbnede den 14. september!

De skal dog lige have pudset montrerne, lægge de sidste fliser og have fjernet byggeafspærringen. Men allerede nu er deres billethjemmeside live, og man har kunnet booke sin billet siden onsdag d. 14. september 2022, hvor de slog dørene op igen. Dansk Jødisk Museum takker for vores tålmodighed, og glæder sig meget til at tage imod gæster igen og vise os deres helt nye udstillinger og deres nu færdigbyggede indgangsparti designet af Daniel Libeskind.
I en anmeldelse i Berlingske Tidende roser Bent Blüdnikow museet, og han mener, at der er al mulig grund til at besøge museet, og han kalder udstillingen for både overbevisende og bevægende. Men på et punkt mener han, at museet begår en alvorlig fejl. Det handler om, at ofrene for oktober 1943 og andre jødeforfølgelser bliver anonymiseret.
“På et væsentligt område mener jeg, at museet begår en alvorlig fejl. Efter Holocaust ligger det alle nationer på sinde at identificere nazismens ofre. Det er en afgørende opgave at genskabe de liv, nazisterne udslettede. Men ikke i Danmark og ikke på dette museum, hvor alle jøder er gjort anonyme,”, skriver Bent Blüdnikow. Læs her
Åbningstider bliver: onsdag-søndag kl. 11-17 og torsdag kl. 11-19.

RUNDE OG HALVRUNDE FØDSELSDAGE

September: Anita Bloch og Dorrit Heckscher
Oktober: Mona Berkowitz, Rita Berkowitz, Judith Rappeport, Jeanette Woolf Reilund, Annette Reuveni og Hanna Shumann
November:  Anni Ginsborg, Lora Lazerevna Busch og Stella Grün
December: Susanne Taub og Marina Sevel-Lilholt
FØDSELSDAGSFONDEN
Maj: 2000 kr. : Ira Hartogsohn, Lone Nachmann, Elena Nivaro, Birthe Plon, Mona Rosenbaum og Ilona Rosenstadt
Juni: 400 kr. : Karin Karlin, Olga Lindow
Juli: 20o kr.: Ragna Brandt
August: 1799 kr. : Linda Berkowitz, Yvonne Braine Karlin, Sally Kvetny, Anne Osbak, Luba Ribera, Elena Rubinstein og Mirjam Vainer
GAVER
Maj: 11.450 kr.:  Else Dimsits, Dina Donde, Eleonora Duarte, Helen Gritzman, Ingerlise Wulff Jensen, Elena Nivaro , Jette Altschul, Ira Hartogsohn, Rebecca Kormind, Roma Margolinsky, Karen Melchior, Judith Rappeport, Nina Roth, Elena Rubinstein, Monica Salimanov, Lucy Solovej, Susanne Thurnhuber
Juni: 2.130 kr.: Birthe Goldin, Dorrit Heckscher, Gail Hirsch, Annette Norden, Birte Bune Smith, Silja Vainer og Marianne Washsberg
Juli:  0 kr.
August:  350 kr.: Laila Falk
SÅ ER DET TID TIL AT BETALE KONTINGENT TIL WIZO DANMARK FOR 2022
Har du imidlertid betalt allerede, bedes du se bort fra denne reminder. Er du i tvivl om du har betalt kontingent, kan du altid ringe til kontoret, så undersøger vi det for dig
Pensionister og studerende:150 kr.

Øvrige medlemmer: 250 kr.
Konto nr. 4180 9027386
MobilePay: 67755
Mærk venligst indbetalingen: “Kontingent 2022”

FORÆR ET MEDLEMSKAB TIL WIZO DANMARK

Står du og mangler en fødselsdagsgave til din datter, din kusine, din mor, din søster, din niece eller din moster, har du mulighed for at forære hende et års medlemskab til WIZO Danmark.
Studerende og pensionister 150 kr. Øvrige 250 kr. Kontakt WIZO på kontakt@wizo.dk eller på 27810100, så laver vi et gavekort til dig.