Velkommen til WIZO Danmarks Nyhedsbrev nr. 2. 2023: Marina Sevel-Lilholt er blevet ny formand for WIZO DK, Lone Nachmann er fyldt 80 år, afskedsreception for Lone Nachmann og Dorrit Raiter, Jom Haatzmaut-fejring og meget mere. 
Formanden har ordet: 
Jeg vil først og fremmest takke vores tidligere formand, Dorrit Raiter, for hendes mangeårige indsat for WIZO Danmark. Jeg er stolt over at skulle overtage formandsposten efter sådan et fyrtårn, og håber jeg kan leve op til de værdier som er grundlæggende i WIZO. WIZO har gode, sunde grundlæggende værdier om at hjælpe dem i nød, støtte WIZO´s projekter i Israel, samt menighedens projekter herhjemme.Jeg bor i Nordsjælland med mand og to døtre. Jeg er civilingeniør og er ansat i et rådgivende ingeniørfirma inden for transport og risikoanalyser.
Jeg blev født i Kiev og kom til Danmark som 6-årig sammen med mine forældre, Mila og Igor, og min storebror, Vladimir. Danmark tog godt imod min lille familie og her føler vi os hjemme, men vi føler os lige så meget hjemme i Israel, hvor en stor del at vores familie bor. Sammen med min mand og børn, forsøger vi at være aktive medlemmer af menigheden. Jeg er aktiv i flere jødiske organisationer og er vokset op med en stærk jødisk identitet og en stærk forbindelse til WIZO og de målsætninger som WIZO har.
Min mor viste os altid stolt sin fødselsdagshilsen fra WIZO og hendes donation, som altid blev givet uanset hvor lille folkepensionen var. Mit barndomshjem var præget af en dyb forbindelse til jødedommen, hvor alle højtider blev markeret med familie og venner fra lokalsamfundet, og der altid var plads til en gæst til ved bordet. Mine forældre lagde vægt på, at vi blev opdraget til hjælpe, hvor vi kan.
Jeg brænder for WIZO Danmark og vil gerne gøre en forskel for børn og voksne i Israel, samt at udvikle WIZO Danmark til en blomstrende forening med aktiviteter for medlemmer og faddere og venner – ja for hele det jødiske liv her i Danmark.

Marina Sevel-Lilholt

Husk at betale kontingent til WIZO Danmark for 2023 på mobilepay: 67755 eller til bank: 4180 – 9027386
WIZO Danmarks mangeårige kasserer og næstformand Lone Nachmann fyldte 80 22. april.

Det har været et festligt forår for Lone Nachmann. Den 27. januar kunne hun fejre diamantbryllup med  Henry og den familie de har skabt sammen, i hhv. Danmark og Israel. Den 29. marts blev hun fejret ved en afskedsreception, da hun gik af som næstformand og kasserer for WIZO Danmark og den 22. april fyldte Lone 80 år. Sikken en mundfuld.
Det gælder for Lone, at hun ved siden af sit civile arbejde og familie har dedikeret store dele af sit liv på frivilligt arbejde: 40 år som kasserer i WIZO Danmark og 14 år som næstformand samme sted. Dertil kommer, at hun også har været engageret i andre foreninger og i mange år som synagogeforstander, der blandt andet står for den flotte kiddush hver shabbat. Hvad skulle det jødiske samfund have gjort uden Lone (og Henry)? WIZO Danmark ønsker Lone et kæmpe Mazal Tov med dagen og takker for den helt enormt store indsats gennem mange år. Bis 120.
De bedste lykønskninger fra alle i WIZO DK’s bestyrelse.
Ny formand i WIZO Danmark
Først og fremmest ønsker WIZO Danmark alle som er fyldt eller som fylder rundt et hjertelig tillykke og mazel tov til jer alle. Biz 120!
Jeres bidrag til WIZO Danmark er den del af limen, som holder WIZO sammen og I støtter  WIZO´s projekter i Israel. Tak til jer for det! Vi håber at I vil forsætte med jeres bidrag som gør en stor forskel.
I foreninger som vores, hvor vi arbejder tæt sammen om at udvikle og videreføre WIZO, vil der undertiden komme generationsskifter i bestyrelsen. I WIZO har vi netop skiftet formand og næstformand. Dette kom ikke som en overraskelse, men der er en god og lang proces, hvor den afgående bestyrelse er i gang med at overlevere til den nye.På årets generalforsamling blev der valgt nye medlemmer til bestyrelsen. Udover formands- og næstformandsskifte er der valgt et nyt bestyrelsesmedlem og to nye suppleanter til den eksisterende bestyrelse:

  • Suppleant Gitta Meyer
  • Suppleant Judith Andersen
  • Bestyrelsesmedlem Anat Taboul Henriksen
  • Næstformand og kasser Anne-Marie Katznelson
  • Formand Marina Sevel-Lilholt.

Anne-Marie er glædeligvis én som vi alle kender og værdsætter. Den nye rolle, som hun har fået, sikrer os, at vi altid vil være på rette kurs og at der vil være styr på foreningens økonomi.

Bestyrelsesmedlem Ora Oshri har efterfølgende valgt ikke at forsætte efter mange år i bestyrelsen, men hun har lovet at komme og deltage og bidrage til fremtidelige arrangementer. Bestyrelsen takker hende for alt det arbejde hun har lavet for WIZO Danmark og ønsker hende alt det bedste fremover.

Den næste tid vil bestyrelsen brainstorme om hvilken retning WIZO Danmark skal arbejde henimod og hvordan vi opnår dette. Bestyrelsen vil gerne arbejde for en forening i tråd med WIZOs værdier og visioner – med masser af liv, aktiviteter og hygge. Bestyrelsen vil bidrage til en aktiv fremtid med masser af arrangementer og muligheder for at møde hinanden. Vi ønsker at give medlemmer, faddere og venner gode oplevelser sammen i WIZO Danmarks regi.

Jeg ved, at det vil lykkes os at udvikle os og finde den rette måde at sikre fremgang i medlemstallet og sikre vores nye og fremtidige WIZO-projekter i Israel samt have mulighed for at støtte projekter i dansk jødisk regi.

Fejringen af Jom Haatzmaut i Valbyhallen var spændende for alle. WIZO Danmark havde en bod i hallen som blev velbesøgt – det føltes næsten som WIZO-basaren i gamle dage. Tak til alle som besøgte os – og tak fordi I støtter os. Der kom en del nye venner og gamle medlemmer til vores bod. Der kom en del gode forslag til WIZO Danmark. Velkommen til alle de nye medlemmer og tak fordi I vil være medlem i vores dejlige forening, og vi håber på at ser jer igen snart.

Kom og besøg os på Jødisk Kulturfestival søndag den 11. juni 2023, hvor vi igen har en bod. Tag en ven med som kunne have lyst til at blive et nyt medlem eller fadder. Vi glæder os til at se jer alle.

Til sidst vil jeg endnu en gang sige mange tak for alle jeres bidrag. Jeres støtte til foreningen er uundværlig.

Jeg ønsker alle læsere en god sommer og håber på fred i verden.

Marina Sevel-Lilholt

Israel fyldte 75 år – Jom Haatzmaut i Valbyhallen

Søndag den 30. april fejrede vi Israels 75 års fødselsdag – Jom Haatzmaut – i Valbyhallen. Det blev en dag med sportsaktiviteter, taler, musik, mad og drikke. En række foreninger var repræsenteret med boder, der oplyste om deres virke og projekter i Israel. WIZO Danmark var selvfølgelig også på pletten med en bod og vi kan melde om et pænt salg, der kan være med til at støtte udsatte kvinder og børn i Israel. Tak for en god dag og tak til arrangørerne, alle de frivillige, der hjalp til og til alle gæsterne, der kom for at fejre dagen med os.
Foto: Monica Salimanov.
WIZO Danmark har en bod på kulturfestivalen

Jødisk Kulturfestival er på trapperne og WIZO Danmark deltager selvfølgelig. Traditionen tro vil WIZO også have en bod i synagogegården den 11. juni, hvor det vil være muligt at købe chanukka-stager, kippot, challah-duge, mezuzot, smykker, bøger, postkort mm. Kig forbi og bliv fristet af alle vores varer fra Israel. Har du lyst til at stå i boden på et tidspunkt i løbet af søndagen, kan du kontakte os på kontakt@wizo.dk.
Afskedsreception for formand Dorrit Raiter og næstformand og kasserer Lone Nachmann

Den 29. april blev der afholdt en afskedsreception hos WIZO Danmark for formand Dorrit Raiter og næstformand og kasserer Lone Nachmann efter mange, mange års tro tjeneste. Trofaste WIZO-kvinder, faddere, rabbinere, formanden for DJS, familie og venner lagde vejen forbi for at sige farvel til Dorrit og Lone. Det blev en festlig eftermiddag med taler, gaver, mad og drikke. Vi mindes den hyggelige reception med med disse ord og billeder.
Fotos: Tine Bach og Ole Konstantyner
Bliv medlem af WIZO Danmark og vær med til at gøre en forskel for kvinder og børn
WIZO – Womens International Zionist Organisation
WIZO yder hjælp til socialt trængte og udsatte kvinder og børn i Israel.
WIZO er Israels største NGO og driver 180 daginstitutioner, ni skoler og to hjem for voldsramte kvinder og deres børn.
WIZO er en upolitisk international bevægelse dedikeret til at fremme kvinders status og rettigheder.
WIZO Danmark er en dansk kvindeorganisation, som er sponsor for vuggestuen Lotus i Israel. Der er plads til 76 børn fra 0-5 år. Mange af børnene er indvandrere fra det tidligere Sovjetunionen og Etiopien og kommer fra socialt belastede familier.
Det gælder for alle WIZO’s institutioner, at både børn og personale kommer fra såvel jødiske, arabiske og drusiske befolkningsgrupper i Israel.

Hvorfor være medlem af WIZO Danmark? Alle jødiske kvinder eller kvinder med en jødisk tilknytning kan blive medlem af WIZO Danmark. Uanset om du har dit udspring i den dansk-jødiske menighed eller ej, giver et medlemskab af WIZO Danmark dig mulighed for at styrke dit jødiske netværk.
Kunne det være noget for dig er du velkommen til at kontakte os på kontakt@wizo.dk eller på 27810100 for at høre nærmere.
Et medlemskab koster 150 kr. for studerende og pensionister og 250 kr. for øvrige – om året.
Vi glæder os til at høre fra dig.

RUNDE OG HALVRUNDE FØDSELSDAGE

Juli: Linda Berkowitz, Ruth Belchuke, Konni Gelman, Sally Kvetny og Linda Herzberg
August: Grethe Worm Fischer og Kirsten Davidsen
September: Eva Schwarz, Hanne Vibeke Kassis, Kirsten Abrahamsen, Therese Marie Koppel Levy, Birgit Fischermann og Adela Rechtman
FØDSELSDAGSFONDEN
Marts: 500 kr. : Danielle Nissenbaum
April: 200 kr. : Ragna Brandt
Maj: 0 kr.:
GAVER
Marts: 7972 kr.: Pearl Altermann, Tine Bach, Anita Bloch, Annelise Cohen, Susanna H. Fischermann, Anni Glick, Magda Goldschmidt, Janne Henriksen, Siv Isaak, Rita Knoll, Roza Korngut, Jaffa Krasnik, Vivian Kviat, Merete Lexner, Marina Sevel-Lilholt, Vivian Metz, Nadja Meyer, Debbie Nadelmann, Danielle Nissenbaum, Annette Norden, Ora Oshri, Jeanette Woolff Reilund, Monica Salimanov, Inger Samrén, Chalie Saul, Ruth Szakolnik og Silja Vainer
April: 3437 kr.: Laila Falk, Harriet Guttermann, Nina Melchior, Monika Heide Poulsen, Jytte Tove Rosendahl, Eva Schwarz og Anne Maria Zachariassen
Maj: 350 kr.: Ruth Gelvan, Tine Bach, Jaffa Krasnik, Marina Sevel-Lilholt, Karen Henriksen, Gitta Meyer
Sommerferie hos WIZO Danmark:
På grund af ferie i WIZO Danmark i dele af juni og juli, vil kontoret kun være delvist betjent i denne periode.
Al henvendelse pr. mail vil blive besvaret så hurtigt som muligt, men man vil dog kunne forvente forlænget svartid. I tilfælde af et akut uopsætteligt problem, kan man kontakte formanden på: 51 61 39 95.
WIZO Danmark ønsker alle en rigtig god sommer
FÅ KONTINGENTBETALINGEN TIL WIZO DANMARK UD AF VERDEN – BETAL ALLEREDE NU FOR 2023
Pensionister og studerende:150 kr.
Øvrige medlemmer: 250 kr.
Konto nr. 4180 9027386
MobilePay: 67755
Mærk venligst indbetalingen: “Kontingent 2023”

FORÆR ET MEDLEMSKAB TIL WIZO DANMARK
Står du og mangler en fødselsdagsgave til din datter, din kusine, din mor, din søster, din niece, din svigerinde eller din moster, har du mulighed for at forære hende et års medlemskab til WIZO Danmark.
Studerende og pensionister 150 kr. Øvrige 250 kr. Kontakt WIZO på kontakt@wizo.dk eller på 27810100, så laver vi et gavekort til dig.